Elektriska säkerhetstips

Säkra elen då du köper ett nytt hem

Hemmet är nytt men de elektriska installationerna fanns på plats då din mormor flyttade från Norrland till Stockholm för att börja jobba som husa. Om du köper ett hus som är äldre är det viktigt att du säkrar elen.

Behöver du se över elen?

Som en tumregel kan vi säga att svenska hem som är nybyggda också har säkra elinstallationer. Fast det finns undantag och det händer att nya bostäder har fel då det kommer till det elektriska. Om det har fuskat med bygget så kan det ha fuskats med elinstallationer.

Om du själv bygger kan du se till att det är en auktoriserad elinstallatör som gör jobbet. Det kan också vara aktuellt att anlita en besiktningsman för elen då bygget är igång.

När du köper en äldre bostad

Då du köper en äldre bostad ska du se till att en besiktningsman kommer och ser över elinstallationer. Det går också att kontakta ett elföretag som är besiktigat. Det här kommer att visa om det finns något som behöver åtgärdas och det kan ju påverka priset för bostaden.

Ta reda på vem som dragit elen

Om du ska köpa bostad ska du be om papper på vem som har dragit elen om de finns. Det här gäller även senare installationer som golvvärme eller lampor i badrum och kök. Be om all dokumentation som finns för att se hur säkert huset är med tanke på elen.