Elektriska säkerhetstips

Ett säkert hem för de små

Hemmet kan vara den allra farligaste platsen för barnen. Det är ofta hemma som olyckor sker och det är egentligen ganska konstigt att vi inte tänker mer på detta. Men det bör du alltså göra och när det handlar om elektricitet och barn finns det flera smarta saker du kan göra för att skydda de små som bor i ditt hem.

Petskydd är en enkel sak

Något som du absolut ska se till att ha i ditt hem är petskydd. Det finns barn som inte alls intresserar sig för kontakter men det är svårt att veta vem som är vad innan ungen gör ett försök. Utöver att du har jordfelsbrytare installerade bör du sätta in petskydd i kontakter.

Om petskydden inte finns på plats är det bara att köpa dessa och sätta in. Det behöver du inte en elektriker för att göra. Ett tips är dock att du gör detta då barnet inte ser på. Kontakten kan plötsligt bli intressant när barnet ser att du pillar med något där.

Glöm inte bort förlängningssladdarna och grenuttagen som du kanske har liggandes på golvet till exempel under ditt arbetsbord därhemma!

Dra ner på användandet av långa sladdar

Med barn i hemmet är det verkligen inte att rekommendera att ha långa sladdar liggandes överallt. Om du sätter in fler vägguttag kan du minska på sladdarna och grenuttagen som finns överallt. Det ger barnet färre farliga leksaker att roa sig med.

Knappar och vreden

Det är också viktigt att tänka på hur barn kan komma åt saker som spis och lampor. Knappar och vreden är roliga att testa men det här kan vara livsfarligt. Det bör finnas barnlås på elektriska apparater i ditt hem. Se till att det inte går att dra igång spis och andra maskiner hur lätt som helst med särskilda lås som gör att barn inte kan trycka eller vrida igång hur som helst.