Elektriska säkerhetstips

Innan du ordnar med elen själv

Det finns de som aldrig skulle göra något som har med elen att göra själva. Kanske minns de lukten av den där elektrificerade korven på fysiklektionen, kanske känns det bara obehagligt. Men vad kan du egentligen göra själv rent lagligt utan att det kommer att kosta dig din försäkring om något går fel?

Enklare arbeten får du göra

Grundregeln är att du kan ta hand om enklare elarbeten där det inte krävs någon licens. Du kan byta glödlampor, lamphållare och skarva sladdar så länge som du vet vad du gör. Du kan kika här för att se fler saker som du kan göra själv.

Det viktigaste är som sagt att du vet vad du gör. Saken är den att om du inte vet hur man installerar en glödlampa på rätt sätt bör du inte ens göra detta. El är inget att leka med och du måste alltid tänka på ett ansvarsfullt sätt.

Vem har ansvaret för elinstallationerna?

I ditt hem är det du som ansvarar för elinstallationer. Det inkluderar allt från dina vitvaror till en enkel lampa du har i vardagsrummet. Om du äger ett hus är det också du som tar ansvaret för de fasta installationerna som finns i väggar och tak.

Det är för det mesta så att fasta elinstallationer ska utföras av företag som är auktoriserade för den här typen av arbeten. De kommer att vara registrerade hos Elsäkerhetsverket så du kan kontrollera att det faktiskt ha licensen som krävs.

Om du är osäker på vad du kan göra själv kan du alltid kontakta ett auktoriserat elföretag och fråga.

Recension av Prelab

För hjälp med elinstallationer i Luleå och Boden kan du kontakta Prelab Elinstallationer AB. Det här är ett företag som vänder sig till privatpersoner såväl som

Läs mer »

Recension av Total EL

För elinstallationer i Malmö är Total EL ett möjligt val. Det här företaget fungerar som komplett elinstallatör. De tar på sig mindre jobb för privatpersoner såväl

Läs mer »