Elektriska säkerhetstips
kaminfläkt

Behöver du elektriker för att installera kaminfläkt?

Dagens fläktar för kaminer är enkla att hantera. Med en kaminfläkt så kan du få ut mer av din vedspis eller värmekamin. Hela familjen måste inte sitta i en cirkel omkring kaminen för att hålla sig varma då en fläkt sprider värmen vidare ut i rummet.

Men hur enkelt är det egentligen att installera och borde du kanske ringa en lokal elektriker för att få detta gjort? Du vill ju ha ett säkert hem för de små och då är det viktigt att vara väl insatt i korrekt placering och drift!

Vad är en kaminfläkt?

Kaminfläkten används för att sprida värmen från en kamin på ett effektivt sätt. Den ska placeras på en kamin eller vedspis och kommer sedan att driva ut den varma luften som finns nära elden ut i resten av rummet. Det här kan fungera på lite olika sätt och det är viktigt att installationen görs på ett säkert och korrekt vis.

Det snabba svaret är att du inte behöver kontakta din lokala elektriker i Eskilstuna eller i annan svensk stad för att installera en enklare fläkt för kaminen. Men var medveten om att osäkerhet omkring installationen kan innebära en fara för dig och resten av hushållet.

fläkt vid eldstad
Innan du börjar använda fläkt för din eldstad bör du vara medveten om säkerheten!

Låt oss kika lite närmre på vad som krävs för att installera en kaminfläkt så att du kan avgöra om du kan göra detta själv eller om du kanske borde ringa en elektriker för att säkra dig om att inget går snett…

Börja med korrekt placering av kaminfläkt

Kaminfläkten placeras vanligtvis ovanpå en vedeldad kamin eller vedspis. Den ska placeras på en plan yta nära toppen av kaminen för optimal värmedistribution. Det är förstås viktigt att fläkten står på ett säkert sätt så att den inte tippar samt att den är gjord för sitt ändamål.

Om du väljer en vanlig fläkt som kanske inte klarar hettan vid kaminen så finns det förstås fara med detta. Om du tänker dig ett DIY-projekt och vill få till din egen kaminfläkt så är vårt bästa tips att du vänder dig till en elektriker som kan se över din uppfinning och som kan upptäcka brister som kan bli livsfarliga!

Det finns modeller som drivs av värme som denna:

Drift av fläkten

Många kaminfläktar drivs av värmen från kaminen själv, som i videon här ovan, och behöver därför ingen elektrisk anslutning. De använder en termoelektrisk generator som omvandlar värme till elektricitet vilket driver fläktens motor. När du köper den här typen av fläkt för din kamin så behöver du ingen elektriker för installation!

Säkerhetskontroller

Se till att fläkten är stabilt placerad och att det inte finns några hinder för luftflödet. Kontrollera också att det finns tillräckligt med utrymme för fläktens rotation.

Viktigt att tänka på

Alla kaminfläktar är inte gjorda på samma sätt och de kan ha olika fördelar och nackdelar. Något du verkligen vill tänka på är ljudnivå. Om du kikar på videon här ovan igen så inser du att det rör sig om en ganska högljudd fläkt. Det blir mindre roligt att se på TV då den är igång!

Ta alltid en titt på:

  • Fläktens ljudnivå
  • Hur stark luftström den genererar
  • Hur enkel användningen är
  • Om det finns automatisk avstängning
  • Hur det ser ut med användarrecensioner

Då kan du behöva en elektriker för din kaminfläkt

Om du väljer en kaminfläkt som kräver elektrisk anslutning eller har specifika installationskrav kan det vara klokt att konsultera eller anlita en elektriker eller en professionell installatör. Detta särskilt om du är osäker på hur man hanterar elinstallationer säkert.

När det handlar om levande eld såväl som elektricitet så är det alltid klokt att vara på den säkra sidan. Om du undrar kan du alltid börja med att ringa en elektriker och rådfråga. Då kan du vara säker på att din hantering blir säker för dig och för alla som sedan ska njuta av den varma luften som sprids ut i rummet och huset.

När en elektriker kommer på besök kan du ju även passa på att se över saker som jordfelsbrytare och elsäkring för ditt hem. Det kan vara smart att ta hand om flera saker samtidigt och se till att den där fläkten för kaminen också installeras på ett professionellt sätt!

Recension av Total EL

För elinstallationer i Malmö är Total EL ett möjligt val. Det här företaget fungerar som komplett elinstallatör. De tar på sig mindre jobb för privatpersoner såväl

Läs mer »