Elektriska säkerhetstips
ta hand om skrivbord

Hur får du ditt elektriska skrivbord att hålla längre?

Om du använder ditt elektriska skrivbord dagligen så är det antagligen mycket bra för din rygg och allmänna hälsa. Men det är viktigt att du tar hand om bordet så att det håller längre. Det finns skrivbord höj och sänkbart med vev och den elektriska varianten skiljer sig en hel del från den typen.

Vi tar en titt på några saker som du kan tänka på för att få längre hållbarhet och dra största möjliga nytta av bordet som går att höja och sänka med tryck på en knapp!

Rengöring som materialen klarar av

Innan du börjar kika på hur en jordfelsbrytare fungerar och vad som händer med det elektriska skrivbordet när blixten slår ner så bör du förstå korrekt rengöring. Elektriska skrivbord är gjorda av olika material. Bordsskivan kan vara gjord av laminat, trä, bambu eller kanske glas.

Använd ett rengöringsmedel i enlighet med materialet. Undvik vatten om du har ett bord av trä utan någon ytbeläggning. Det här gör att bordet förblir fräscht och att det inte förstörs i förtid av material som ruttnar och försvagas. Du har ju inte mycket nytta av en elhiss när själva bordsskivan faller i bitar.

Använd förinställda menyer

Om du köper ett elektriskt skrivbord från en möbelbutik som AZ Design så kan du välja en variant med möjlighet till programmering. Då kan du ha färdiga inställningar för stående och sittande position.

Det räcker med ett knapptryck för att bordet ska landa i rätt position för dig. Det är något som kan minska på slitage på knappar såväl som på hissen. Du kommer att använda bordets funktion på ett mer jämnt sätt med förinställda menyer.

Ta hand om motor

Det är viktigt att ta hand om motorn i ett elektriskt skrivbord för att den inte ska slitas ut i förtid. Ladda aldrig bordet för tungt för motorn. Ta reda på hur många kilo bordet är byggt för och håll dig till detta. När du inte laddar för tungt så klarar hissen att nå det önskade höjdläget snabbare.

Var också noga med att:

  • Inte avbryta motorn när bordet är i rörelse. Stoppa bara bordets rörelse då detta är ett absolut måste.
  • Spill inte på motorn. Om du sitter och dricker kaffe vid ditt skrivbord ska du inte ställa koppen där den kan spillas över motorn.
  • Ha inga glas med dryck på bordet då det höjs eller sänks. Undvik också den här typen av spillolyckor genom att inte ha något på bordet då du höjer eller sänker bordsskivan.

Inred på ett smart sätt

Ett vanligt problem med ett elektriskt ståbord är att du kopplar det till strömmen med kabeln under dina fötter. Då kan du av misstag komma åt den och koppla ur strömmen. Detta är inte bra för bordet eller för ditt tålamod!

Tänk också på att inte blockera bordets rörelse på något vis. Ställ bordet så att inget fastnar eller tar emot då du hissar upp och ner. Om något får bordet att fastna kan det bränna motorn som fortsätter att kämpa på.

stå upp eller inte
Stå upp eller inte…

Det finns forskning som menar att det inte spelar någon roll om du sitter eller står och jobbar. Men om ditt elektriska skrivbord hela tiden fastnar eller förlorar ström så blir det jobbigt. Det behöver vi ingen forskning för att bevisa!