Elektriska säkerhetstips
hantera elektriska fordon

Hantera dina elfordon på rätt sätt

Idag är det många som väljer fordon på el. Det märks också i statistik för hur många elbilar som finns i Sverige. Det rörde sig om cirka 200 000 år 2021 och den siffran växer ju bara. Intresset för att driva fordon med el är stort och det handlar inte bara om elbilar.

Många väljer att köra elmoped istället för bensinmoped och att få skjuts på cykel och sparkcykel med hjälp av en elmotor. Om det handlar om enklare elfordon som elcyklar, elmopeder och liknande så kan det räcka med att se över att hemmet har jordfelsbrytare. För elbilen krävs det lite mer än så.

Korrekt installation av laddstation

Det är inte bara att slå upp en laddstation på parkeringen och börja ladda den nya elbilen med denna. Faktum är att det här kan gå riktigt illa. Till att börja med så beror typ av laddstation givetvis på vilken typ av elbil du köper.

Sedan så är det så att man måste se på hela husets elförsörjning och hur en laddstation ska kopplas till den. Här behövs det professionella elektriker som kan undersöka och sedan installera på rätt sätt. Det är verkligen viktigt att ta detta steg och göra på rätt sätt.

Ladda så att batterier håller längre

Det är också viktigt att förstå mer om hur man laddar batterier på rätt sätt. Kanske har du hört någon gång att ett nytt batteri ska laddas upp maximalt innan man börjar använda det. Det här gäller också för elfordon som elmopeder och elcyklar som har portabla batterier.

Det är viktigt att vara noga med att ladda rätt tid. Inte för mycket och inte för lite. Många behöver mer än ett batteri för att inte känna sig tvungna att köra med ett batteri som inte är fulladdat. Det här kan ju vara något som ger ditt elfordon ett längre liv.

God förvaring är viktigt

När du inte använder ett elfordon måste du tänka på batteriernas känslighet. Det gäller att parkera på lämplig plats och att skydda fordonet mot extrema temperaturväxlingar. Köper du en dyr elbil är det verkligen smart att investera en slant i ett bra garage. Du kanske kan bygga en carport med väggar för bättre skydd.

Ungdomar som köper dyrare elfordon bör också lära sig mer om hur dessa ska hanteras då de inte är i bruk. Både på hemmaplan för god förvaring och vad gäller parkering vid skolor och i stan.

Recension av Total EL

För elinstallationer i Malmö är Total EL ett möjligt val. Det här företaget fungerar som komplett elinstallatör. De tar på sig mindre jobb för privatpersoner såväl

Läs mer »